KONTROLA BILBORDOV PREBIEHA

22.01.2013 Prievidza

Podľa zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov (stavebný zákon), si informačné, reklamné a propagačné zariadenia, pokiaľ sa umiestňujú na miestach viditeľných z verejných priestorov a pokiaľ sú spojené so stavbou alebo pozemkom, vyžadujú povolenie stavebného úradu - §71.

Priestupku podľa § 105 stavebného zákona sa dopustí, kto uskutočňuje alebo užíva informačné, reklamné alebo propagačné zariadenia bez povolenia alebo v rozpore s ním.
Správneho deliktu podľa § 106 stavebného zákona sa dopustí, kto uskutočňuje alebo užíva informačné, reklamné alebo propagačné zariadenia bez povolenia alebo v rozpore s ním.
Stavebný úrad nariadi zriaďovateľovi, príp. užívateľovi odstrániť informačné, reklamné alebo propagačné zariadenia ak splnili účel, ak sú v rozpore s verejným záujmom, alebo ak nepredloží požadované doklady stavebným úradom v určenej lehote.
Ak nemožno zistiť zriaďovateľa, nariadi stavebný úrad odstránenie tomu, kto má vlastnícke alebo iné právo ku stavbe alebo pozemku, na ktorom bolo zariadenie umiestnené.
V rámci štátneho stavebného dohľadu sme do dnešného dňa vykonali :

- zaslali 52 výziev na dodatočné povolenie na 100 ks zariadení (v zmysle stavebného zákona sa v tomto konaní preukazuje, či sa dodatočne povolí alebo nariadi odstrániť)
- 20 zriaďovateľov zariadení postúpili na prejednanie priestupku, alebo správneho deliktu,
- 3 ks zariadení sme nariadili odstrániť
- pred 1.10.2012 sa za každé povolenie zariadenia platil správny poplatok 49,50 €. Od 1.10.2012 sú správne poplatky stanovené plochou v m² ( do 15 m² - 60,- €, do 40 m² - 200,- €, nad 40 m² - 430,- € ) podľa sadzobníka zákona o správnych poplatkoch č. 145/1995 Z.z. v znení neskorších predpisov.
 

Vyberte región